• HOME
 • nieuws
 • blog
 • 5 tips om een effectieve 360 graden virtuele tour van jouw onderwijsinstelling te maken

■ 17 FEB 2022 

 

5 tips om een effectieve 360 graden virtuele tour van jouw onderwijsinstelling te maken

 

Heeft de school of universiteit de opzet en sfeer die het voor leerlingen of studenten prettig maakt om er regelmatig te komen? Dan is het fijn om dit ook te kunnen delen met leerlingen of studenten zich nog aan het oriënteren zijn. Open dagen zijn daar bij uitstek geschikt voor, maar hoe mooi zou het zijn als je naast bezoek op locatie een groter publiek kunt bereiken? En je ook nog met meer leerlingen of studenten in contact kunt komen? Lees verder als je wilt weten hoe je virtueel een effectieve aanvulling op je open dag laat maken en hoe je hiermee meer inschrijvingen voor jouw onderwijsinstelling realiseert. 

 

Een 360 graden virtuele tour is de beste manier om zich oriënterende leerlingen of studenten in de instelling rond te laten kijken. De camera ziet alles rondom, en het resultaat brengt de sfeer over, maar een virtuele rondleiding gaat pas ècht voor je werken als bezoekers op een leuke manier bezig gehouden worden:

 

 1. Een ervaring is pas compleet met menselijke interactie, ook virtueel. Laat daarom de directeur, representatieve docenten, ondersteunende collega's èn leerlingen of studenten in de rondleiding figureren, als gezicht van de instelling. Men voelt zich graag thuis in een onderwijsinstelling en echte 'bewoners' verlagen de drempel om een volgende stap te nemen enorm.
 2. figuranten
 3. Waarnaar is een bezoeker van een open dag op zoek als hij of zij bij jou bij je instelling is? Men wil antwoorden vinden op bepaalde vragen die leven. Jij of een collega als deskundige, kent als geen ander de vragen die spelen bij leerlingen of studenten. Hoe zien de leslokalen er uit, welke docenten kan ik verwachten, zijn de gemeenschappelijke ruimtes wel gezellig, past het type onderwijs bij mij, etc.. De antwoorden die je op locatie aan bezoekers zou geven, geef je bij het doorlopen van de tour nu helder en interactief op momenten die de kijker zelf kiest. Laat op de plekken waar dat relevant is bondige uitleg verschijnen. Bijvoorbeeld met een knopje dat een pop-up oproept met een video of een korte heldere tekst. Zijn niet alle vragen beantwoord? Dan is er altijd nog dat knopje om contact op te nemen.

 4. Met het inbouwen van en een zoekspel met winkans is de kans het grootsts dat men alle ruimtes bezoekt. En het is natuurlijk gewoon leuk. Verstop bijvoorbeeld letters in elke ruimte die aangetikt moeten worden en die samen een zin vormen. Als je elk jaar het zoekwoord laat wijzigen, kun je de 360 graden virtuele tour blijven gebruiken en houd je het spel interessant. Het inbouwen van een spel noem je in het Engels ook wel gamification.
 5. Gamification in een virtuele tour
 6. Heb je meer te vertellen dan het voorgaande? Denk er aan dat de tijd van je bezoekers om zich te oriënteren beperkt is. Langer in jouw virtuele tour rondkijken, betekent korter op de website van andere onderwijsinstellingen rondkijken. Neem daarom video's, downloads en andere relevante inhoud op in de tour. Zo leert men je school of universiteit nog beter kennen en resteert er minder tijd om zich elders te informeren.

 7. Hoe dicht een 360 graden virtuele tour de werkelijkheid ook benadert, het is geen 100% vervanging van een daadwerkelijk fysiek bezoek. Voor het stellen van vragen aan docenten of ondersteunende collega's blijft het prettig om daadwerkelijk langs te komen. Het is goed dat in de tour uit te lichten en te faciliteren door meerdere contactmogelijkheden te bieden. Een bonus bij het aanvragen van een brochure is dat dat ook contactgegevens oplevert die op te volgen zijn.
 8. Verschillende contactopties in een virtuele tour

Ben je benieuwd naar hoe een 360 graden virtuele rondleiding van een middelbare school er uit kan zien? Bekijk dan dit voorbeeld van Het Heerenlanden in Leerdam.

Neem contact op >

 

Volgend artikel >

 

 

  O kijk! Virtuele Tours
    Dennis van Duijn
    Burg Martenssingel 57
    2806 CN - Gouda
    Nederland

 

  info@okijk.nl
  +316 3313 6869
  Whatsapp chat
     
KvK   50187554
BTW   NL001967582B58

stuur een bericht >

 

  Instagram
  Twitter
  Facebook
  LinkedIn
     
We maken gebruik van cookies om de website te kunnen verbeteren en herleiden niet tot personen. Door gebruik te maken van deze website ga je daarmee akkoord.